Time goes by so fast

Uf, je že nedelja, jaz pa nisem nič napisala od torka dalje. Ojoj. Se opravičujem, ampak tukaj se toliko dogaja, če pa se ne, se pa učim ali pa preprosto lenuharim in se mi ne da niti prstov premikat in napisat en pameten post. Ampak danes sem rekla, da MORAM to naredit, da boste vedli da sem še živa in zdrava. ;)

Torek: Po pisanju bloga sem se odpravila učit, vendar me je pri tem zmotila Nina, ki je bila v postopku kupovanja letalske karte, da pride na obisk, zato sem (seveda) raje njej pomagala, kot da bi se učila. Komaj čakam, da se mi pridruži za nekaj dni v oktobru v temu prelepemu predelu Švedske. In mislim, da tudi nekateri fantje, s katerimi sem govorila o tem, že nestrpno čakajo. ;) Po vsem klepetanju sem se končno spravila za knjige, zapiske in slovarje ter preostali dan preživela v objemu švedščine in švedskega prava. Za pripravo na prihajajoči kvazi moot court sem morala pogledat kratek švedski film, saj je podlaga za celoten moot court. Ni ravno zabavno gledati filme, ki jih ne razumeš. Zvečer je Miha naredil popoln rižev narastek. Nomnomnom.

 

Sreda: Faks ob 8.15 (joj te jutranje ure). Imeli smo pripravo na moot court. Naša skupina, skupina tožilcev, pardon, tožilk, saj smo same punce v skupini, se je osredotočila na obtožbe ter dokaze, ki kažejo na to, da je bila žrtev posiljena. Če koga zanima, bom na koncu dodala kratek opis dogajanja, ki je relevantno za naš moot court. Še kar zanimiva zadeva, bomo pa vidli kako zabaven bo moot court. Čeprav profesor deluje zelo v redu in pomojem bo zanimivo, ko bomo opazovali razlike med švedskim kazenskim postopkom in postopki, ki jih imamo v državah iz katerih prihajamo študentje v skupini. Nekje med pripravami se je sprožil požarni alarm, tako da smo morali zapustiti stavbo in približno pol ure stati pred pravno fakulteto, preden smo se lahko vrnili nazaj. Seveda je bila samo vaja. Ko smo okoli 12ih zaključili z delom, smo se vsi skupaj odpravili v Östgota nation na kosilo. Na meniju je bila lazanja s piščancem, bučkami, korenjem, cvetačo in JABOLKAMI. Haha. Ja, jabolkami. Ampak po pravici povedano, je bilo, kljub zanimivemu novemu okusu, zelo dobro. Kar pošteno smo se najedli, nato pa si privoščili še kavo. Popoldne sem imela še švedščino, ki postaja sedaj vedno težja, tako da se moram malo bolj resno spoprijeti z zadevo. Zvečer sem mislila, da bom šla samo na eno pivo v pub, kjer smo se dobili z nekaterimi člani naše mentorske skupine, ampak na koncu sva z Hanno (Kanadčanko) končale v Wermlands nation, kjer sva se dobro naplesale.




Četrtek: Mijau, mijau. Večinoma lenuharjenje in učenje švedščine, popoldne pa sem se končno spravila v trgovino in kupila barvo za lase, saj sem si morala pobarvat moj ogromen narastek. Začuda mi je (za prvič) barvanje las kar dobro uspelo. Čeprav sem morala postopek ponoviti dvakrat, saj sem v prvo izpustila en del las na zadnjem delu glave. Haha. No ja, samo da sem zdaj v redu in spet lepo blond. ;)



Petek: Dopoldne je bilo na meniju učenje švedščine. Za kosilo pa sem si naredila odličen (kitajski) pražen riž z jajci, grahom in gamberi. Njam. Dejansko sem ga naredila malo več, da bi lahko tudi Miha ga sprobal, ampak ker je bil tako dober, sem vsega pojedla preden je Miha domov prišel. Okoli 4ih sem se odpravila v Lund, kjer smo spet imeli fiko, da smo lahko mentorjem dali denar za sittning (več o tem nekje v prihodnosti), ki bo 11. oktobra. Nato pa sem se z Nikto, Sunny in Michielom odpravila v Västgöta nation (moj nation), kjer smo se udeležili dogodka imenovanega Pubmästerskapen. Dogodek je bil organiziran za nove člane Västgota in Hallands nationov. Ker nas je bilo veliko, sem spoznala nekaj novih ljudi. Jupi! Najprej smo jedli hamburgerje, nadaljevali s tekmovanjem med nationoma (na žalost smo mi, VG, zgubili), potem pa igrali beer pong, ping pong in druge zabavne igre. Okoli 22ih smo se vsi skupaj odpravili do sosednjega, Hallands nationa, kjer je bil club (žur pač), in ker smo bili prej v pubu, smo lahko preskočili doooooolgo vrsto in prišli skoraj prvi v club. Mycket bra! Naplesala sem se kot že dolgo ne, medtem pa opazovala zanimive švedske tipe. Ni slabo. ;) Najbolj zanimiv trenutek večera pa je bilo čakanje v vrsti za jakno, za it domov, kjer je ena Švedinja začela govoriti z mano. Na žalost sem ji morala reči: "Sorry, english? Eftersom jag talar bara lite svenska." Ona pa je nadaljevala z: "Varifrån kommer du? Vad studerar du?" in podobnimi vprašanji ter seveda odgovori na moja vprašanja (tudi v švedščini!). Tako sem ponosna nase, da sem bila ob 2h ponoči sposobna govoriti švedsko. Good job, Kaja! :D






Sobota: "Hungover" breakfast (nisem bila prav nič zmačkana, zato so narekovaji), ki mu je sledilo učenje. Kljub temu, da sem mislila, da bom zvečer šla spet ven, sem bila včeraj precej dolgočasna, saj sem ostala doma in se ubadala s švedskim besediščem. Naredila sem si en pregleden spisek vseh besed, ki smo se jih do sedaj naučili. Vse besede sem razdelila v skupine, glede na to ali so glagol, samostalnik, pridevnik, itd. Sedaj nimam izgovora, da se ne bi resno dobro naučila govoriti in pisati švedsko. Do jutri moram pripraviti kratek sestavek (160 besed se mi zdi) o tem, kaj počnem v prostem času, torej vad gör jag på fritiden. :) Aja, rezultate SUSA testa smo dobili. Pisala sem A (96%)! Woohoo! :))

 

Nedelja: We will see. Ampak do sedaj sem pojedla odličen zajtrk, šla v trgovino po kruh in mleko in podobno in seveda napisala ta doooooolg blog. Joj mora mi priti v navado, da vsako jutro napišem nekaj o prejšnjem dnevu, da mi ne bo treba pisati eno uro o celotnem tednu.

To bo to.

Hej då, Kaja. 



Zgodba za moot court gre nekako tako: Prijatelji na zabavi. Alkohol. Punca se zbliža s fantom. Pijana gresta h njemu domov, da bi ... Vemo kaj. Medtem ko gre fant po vino, punca zaspi na kavču. Ko fant pride nazaj jo najprej poskuša zbudit, vendar se punca ne odzove. To izkoristi in jo začne otipavat, medtem pa se punca zbudi in fantu reče naj preneha, saj bi ga lahko obtožila posilstva. Fant preneha. Naslednji prizor v filmu pa je, ko se punca zjutraj zbudi in ugotovi, da jo fant dejansko posiljuje in zato ga nekako odrine od sebe, vstane in zbeži.

8 komentarjev:

  1. The title is in english but the article is in Slovenian :) but luckily Google Translate is working good with Slovenian!! Nice Post

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Yes. It would take too long to translate everything in English.

      Izbriši
  2. Jooj, tako mi je zanimivo prebirat tvoj blog! :) A je svedscina tezka?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Meni je pa tako fajn vidt, da dejansko nekdo bere kar pišem (:
      Še kar ja, ker se nisem učila prej nobenega germanskega jezika (je podobno baje), pa izgovorjava je včasih malo čudna. Ampak je zabavno :)

      Izbriši
    2. Tko rekoč ga berem že od začetka. No, ubistvu sem za nazaj brala :D In se spodobi, da napišem kakšen komentar :) Res mi je fajn za brat. Že preko Instagram občudujem fotke! :D

      Izbriši
  3. Tudi jaz vedno zelo rada preberem tvoje objave, saj je vedno kaj zanimivega in zabavnega, pa še vse super slikce zraven :-)
    In vedno lepo pohvališ svojega brata, ki vednooooooo skuha kaj dobrega :-)
    P.s.: čestitke za super oceno ;-)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala za čestitke in seveda najlepša hvala ker spremljaš moj blog. :) in komentarji naredijo moje dneve še lepše :)

      Izbriši

Copyright © 2014 RANDOM BLONDE LAW STUDENT